Oratie Gerda van Dijk: Game of Thrones, regels en bedoelingen

Op woensdag 21 maart 2018 heeft Gerda van Dijk, hoogleraar Publiek Leiderschap aan de Vrije universiteit Amsterdam, haar oratie 'Game of Thrones, regels en bedoelingen' gehouden. Zij ging in op de haast onmogelijke dynamiek van regels en bedoelingen waarin publieke leiders zijn terechtgekomen. De kern van het betoog is dat publieke leiders onderscheid moeten kunnen maken tussen reflex en reflectie.

21-03-2018 | 18:00

OratieGerdaGoTAan de hand van een praktijkstudie, theorie en fictie, de Amerikaanse tv serie Game of Thrones, laat Van Dijk zien wat er gebeurt als leiders vanuit reflex handelen. Daarbij komen de actuele leiderschapsthema’s voor publieke leiders aan de orde namelijk: de complexiteit van het speelveld waarbinnen de publieke leider opereert en wat leidt tot het einde van de leider als held, de onmogelijkheid om te plannen en de onvoorspelbaarheid van macht.

Gerda van Dijk is naast hoogleraar Publiek Leiderschap ook directeur van het Zijlstra Center for Public Control, Governance and Leadership.

Download de oratie

Meer informatie over de opleiding Publiek Leiderschap