Symposium 'Oude organisaties, nieuwe verbindingen'

Hoe leggen we nieuwe verbindingen tussen oude organisaties en de bevlogen burgers van nu? Hoe slaan we een brug naar hun idealisme, veranderlijke spontaniteit en nieuwe communicatievormen? Deze vragen stonden centraal op het symposium ‘Oude organisaties, nieuwe verbindingen’.

22-02-2013 | 14:57

Op 7 februari 2013 organiseerde de VU in samenwerking met Aedes (vereniging van woningcorporaties) een symposium voor woningcorporaties, scholen, welzijns- en zorginstellingen. Deze organisaties werken aan positieve veranderingen in de samenleving. Ze beschouwen zichzelf als onderdeel van een bevlogen beweging in de samenleving, ook wel aangeduid als ‘civil society’. Maar klopt dat wel? Voor deze professionele dienstverleners is de burger vandaag de dag vooral klant. Nieuwe burgerinitiatieven bestaan naast, soms zelfs tegenover het oude maatschappelijk middenveld.

Vanuit de VU waren drie onderzoeksinstellingen betrokken bij de organisatie:

- Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden)
- Master Besturen Maatschappelijke Organisaties (Faculteit Sociale Wetenschappen)
- Het Zijlstra Center for Public Control and Governance (Faculteit Economie en Bedrijfskunde)

Het Zijlstra Center heeft ter afsluiting van het symposium een debat gearrangeerd met de zaal aan de hand van een aantal prikkelende stellingen. Lees hier het verslag van de middag