Alumna Annette Fijn van Draat wint eerste Public Control Talent Award

Op 31 oktober werd Annette Fijn van Draat gekozen tot public controller van het jaar 2012

01-11-2012 | 15:42

Samen met Thijs van Buuren (Artsen zonder Grenzen) en Kaethe Laumans (Cordaan) was zij voor deze prijs genomineerd. De uitreiking vond plaats tijdens de jaarlijkse Van Egten lezing die dit keer werd verzorgd door prof. Geert Bouckaert (Leuven).

Talent award2De award is een nieuw initiatief van het Zijlstra Center van de Vrije Universiteit te Amsterdam en van PwC (PricewaterhouseCoopers) om controllers aan te moedigen die op bijzondere wijze hun vak in een maatschappelijk relevante context of organisatie uitoefenen. Daarbij moet het werk van hoge kwaliteit zijn, oplossingsgericht, verbonden met wetenschap, doelmatig en dient de controller het vak ook buiten de organisatie uit te dragen.

Annette Fijn van Draat, manager bedrijfsvoering bij het Universitair Medisch Centrum te Utrecht, ontving de prijs, een beeldje en een cheque van duizend euro, uit handen van Robert Swaak, bestuursvoorzitter bij PwC Nederland. De jury prees haar om de wijze waarop ze haar vak binnen een uiterst complexe organisatie weet uit te bouwen. Swaak: ‘Vanuit een niet-academische opleiding is zij opgeklommen naar een veelzijdige controlfunctie en uiteindelijk manager bedrijfsvoering. Zij is verantwoordelijk voor de bedrijfsprocessen en de positionering van de opleidingen binnen het ziekenhuis. Dat doet ze met verve en met succes. Daarnaast is ze een rolmodel door haar beroepshouding en door haar lessen als gastdocent op de CPC-opleiding van het Zijlstra Center’.

De prijswinnares was enorm verrast door de toekenning van de prijs en noemde het een grote eer. ‘De prijs is voor mij een extra stimulans om theorie en praktijk nog meer te verbinden binnen het kader van het Zijlstra Center waar controllers elkaar ontmoeten en hun vak verder professionaliseren,´ zo reageerde Annette Fijn van Draat.

Robert Swaak herdacht de in 2010 overleden Caren van Egten die hoogleraar was bij het Zijlstra Center een inspirerende partner bij bureau PwC, door haar visie op de public controller te verbinden met de actualiteit: ‘Juist in de nieuwe politieke context zal de rol van de public controller alleen maar meer aan belang winnen. Caren vond dat het juist de controller als kritisch adviseur van het management moest zijn die oog moest hebben voor de financiële vraagstukken van de organisatie in relatie tot de realisatie van de maatschappelijke meerwaarde door de betreffende organisatie´, aldus de bestuursvoorzitter van PwC.

De jury voor de Public Controller Talent Award bestond uit Ed Vosselman en Goos Minderman (beiden hZC), Anja van Eijk en Inge Sievers, vriendin van Caren van Egten.

Talent award1