Waarom Investment Management?

Oud-studenten zijn bijzonder enthousiast over de VU-VBA-opleiding Investment Management:

1. De structuur van de opleiding – wekelijkse colleges, casebased onderwijs, en tussentijdse tentamens: ‘Ik werk doorgaans vrij lange dagen, en de meer gespreide opzet van deze opleiding, samen met de interactieve opzet, motiveert me om door het jaar heen de aandacht aan m’n opleiding te geven die deze verdient, ondanks de drukte op het werk. Ik heb al veel collega’s zien worstelen met CFA in verband met de ‘geconcentreerde’ examendruk.’ (Michael Kuijper, Senior Performance Analyst bij MN)

2. De hoge kwaliteit van de colleges: ‘Door de praktische benadering van deze opleiding ben ik van mening dat de opgedane kennis langer blijft hangen. Op deze manier heb ik er niet alleen nu, maar ook in de toekomst profijt van.' (Peter Keune, Investment Analyst bij APG Asset Management)

3. De goede aansluiting op de praktijk: ‘Het is een interessante, goed georganiseerde opleiding met veel praktijkcolleges en cases.’ (Ricardo Rodrigues Khushi Pasha, Client Reporting bij UBS Bank)

4. De diverse groep medestudenten, hoog niveau en divers: ‘Ik vind het een voordeel dat je mensen uit min of meer dezelfde sector tegenkomt, leuk voor de discussie over het vak.’ (Diemer de Vries, Fixed Income Division bij SNS Securities N.V.)

5. De ervaren docenten met niet alleen academische kennis, maar ook de nodige praktijkervaring: ‘Mijn ervaring is dat de docenten niet alleen academische kennis hebben, maar ook ervaringsdeskundig zijn. De interactieve colleges leiden tot goede discussies en verdieping.’ (Michael Kuijper, Senior Performance Analyst bij MN)

6. De (internationale) erkenning: ‘In het Nederlandse bedrijfsleven wordt de opleiding gezien als dé opleiding op het gebied van investment management. Daarnaast vind ik het een voordeel dat de opleiding ook internationaal wordt erkend. (Rishi Santokhi, Chief Financial Officer bij Aegon Asset Management)

7. De toegang tot een uitgebreid netwerk van ervaren beleggingsprofessionals en managers binnen de financiële wereld: ‘Tijdens de opleiding kun je ook bouwen aan je netwerk, via de studenten en docenten.’ (Nienke Kuppens, Client Advisor Wealth Management bij UBS )

Wat is het verschil tussen het CFA en Investment Management?

De toelatingseis voor Investment Management is in principe een voltooide wetenschappelijke opleiding (bedrijfs)economie, bij voorkeur met de vakken accounting en financiering in het pakket. Voor inschrijving voor het CFA volstaat een voltooide hbo-opleiding. Inhoudelijk is het CFA-programma er vooral op gericht om basiskennis op te doen. Investment Management richt zich meer op kennis toepassen en vaardigheden aanleren. Het Amerikaanse CFA Institute is verantwoordelijk voor het curriculum en het examen van CFA; de VU heeft daar geen invloed op.

Ralph Sandelowski, Fund Manager Commodities bij MN: ‘Investment Management is zeker een van de betere beschikbare opleidingen in Nederland. Het voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld CFA is dat het veel beter aansluit op zowel de praktijk als de academische wereld in Nederland.’